Selvom det virker urealistisk, så kan en utæt vandhane faktisk koste dig flere tusinder af kroner i løbet af et år. Det er derfor ikke noget man bør lade stå på i en længere periode. Selvom det måske kan virke uoverskueligt, så kræver det faktisk ikke særligt meget at reparere din vandhane og det er noget du i langt de fleste tilfælde, sagtens selv kan klare.

Hvorfor drypper vandhanen i første omgang?

Det kan der være mange årsager til, og alt efter årsagen, så kan du selv fixe det uden at skulle investere i en ny håndvask eller en VVS’er. Men nogle af hyppigste årsager vi ser er:
– Slitage
– Skade eller rust på pakningerne i topstykket
– Tilkalkning
– Defekt spindel

Sådan fixer du en dryppende vandhane

Før du begynder at overveje, om der skal en ny vandhane til, så er der nogle tiltag du kan forsøge dig med for at løse problemet. Det kan i nogle tilfælde være en super nem løsning, mens andre kræver at du tager nogle arbejdshandsker på og følger op med lidt research.

Det første man altid bør overveje, er at få den afkalket, hvilket er en simpel proces, som kan gøres på få trin. Som afkalkningsmiddel kan du bruge eddike eller citronsyre, hvor eddike er et mere kraftigt middel, så hvis du er øm om dit armatur, så anbefales det at bruge citronsyre.

Få skruet blandingsbatteriet af, som er udmundingen på vandhanen. Læg blandingsbatteriet og filteret i en blanding af vand og citronsyre eller eddike og lad det stå natten over. Dagen efter burde det være nemt og hurtigt at gøre rent, for så at sætte det tilbage på vandhanen.

Sådan kan du skifte kartouchen

Før du går i gang med noget som helst, så er det vigtigt at du finder afspærringsventilen til vandet under vasken, og slukker for vandtilførslen. Herefter følger denne simple proces, som kan bruges ved langt de fleste vandhaner:

  • Brug en skruetrækker til at fjerne håndtaget fra hanen
  • Fjern møtrikken der holder kartouchen på plads
  • Fjern forsigtigt den gamle kartouche
  • Placer herefter den nye kartouche og spænd møtrikken på plads
  • Sæt herefter håndtaget på plads over kartouchen og spænd efter
  • Til sidst, tænd for vandtilførslen igen og tjek grundigt efter lækager

Hvis dette ikke virker, så bør du kigge på at få skiftet pakningen på vandhanen. Processerne er simple, men det kan til tider ske, at det bliver lidt mere omfattende end først forventet. Er du på nogle måder i tvivl, så kan det være en idé at rådgive dig med en VVS-installatør, før du giver dig i kast med opgaven, da det måske kan være den bedste løsning, at skulle skifte selve håndvasken.


Similar Posts